Veilige opslag en dosering van chemicaliën (Shell)

Logo

De klant

Shell is een van de grootste energie- en petrochemische bedrijven ter wereld.

Doel

Samen met de klant zochten we naar een nieuwe opstelling om hun schadelijke stoffen (salpeterzuur en zoutzuur) op te slaan en te doseren.

Dergelijke opstellingen binnen in het gebouw installeren was geen optie, wegens plaatsgebrek en de aard van de chemicaliën. De bouw van een extra gebouw was niet (kosten)efficiënt en moeilijk haalbaar op korte termijn.

Probleem-oplossing

Dit project werd van A tot Z door CGK ontwikkeld: Van concept en automatisatie tot montage en aftesting.

 • We kwamen met het idee om te werken met een zuurbestendige opslagcontainer waarin de chemicaliën gemengd en verdeeld kunnen worden.
 • Centraal in de container installeerden we een pompkast met de nodige spoelkranen. Via een IBC worden de chemische stoffen via de pompkast naar de hoofdtank geloodst (moeder-dochtersysteem) waar 2 leidingen vertrekken naar de bijhorende pompen. Van daaruit kunnen op de uitgangen leidingen geïnstalleerd worden om zo de chemicaliën te verdelen. Alle muurdoorvoeren voor de leidingen zijn 100% waterdicht.
 • Voor het leidingwerk maakten we zowel gebruik van roestvrij staal (RVS) voor het bijtende salpeterzuur als kunststof (HDPE) voor het zoutzuur. Dit vroeg om 2 verschillende lastechnieken.
 • Op elke tank zit een wettelijk verplichte tankontluching met filter. Deze gaswasser neutraliseert de schadelijke dampen van het salpeterzuur en zoutzuur vooraleer deze in de lucht worden uitgestoten.
 • De moeder-dochter opstelling is voorzien van een overvulbeveiliging. De klep van de tank sluit automatisch indien er te veel vloeistof binnenkomt en kan dus nooit overlopen.
 • Het niveau in de tanks wordt opgevolgd met ultrasone meting, zodat men op elke moment perfect het percentage vloeistof in de tank kan meten. Een veilig type meetapparatuur omdat deze niet in rechtstreeks contact staat met de corrosieve vloeistof.
 • Elk systeem kan 1500 liter aan en heeft dus altijd een buffer van 500 liter. Wanneer de melding komt dat de tank leeg is, is er dus nog voldoende tijd om de IBC te vervangen.
 • De container staat op een grote lekbak om eventuele lekken op te vangen.
 • De container is volledig geïsoleerd en kan geventileerd worden.
 • De container werd in het CGK atelier gemonteerd en afgetest.
 • De afgewerkte container werd met een vrachtwagen verplaatst naar de site van de klant, waar hij meteen in gebruik genomen kon worden door aan te sluiten aan hun PLC systeem.

Het team dat dit project realiseerde

RVS lasser Bart
RVS lasser Mathieu
Kunststoflasser Ronny
Kunststoflasser Karel
Technical Designer Glenn
Projectleider Wim
Sales Engineer Robin

Deze website maakt gebruik van cookies

Stel hieronder uw voorkeuren in. Meer info vindt u terug in onze privacy policy.